דף הבית » פסילת ספרים
פסילת ספרים
פסילת ספרי העוסק הינה סנקציה מנהלית המופעלת הן ע"י רשויות מע"מ והן על ידי רשויות מס הכנסה. השימוש בסנקציה זו, עלול להיעשות בתום הליך בדיקה של רשויות המס אשר בסופו נקבע, כי הנתונים והדוחות אותם ניהל והגיש העוסק/ הנישום אינם נכונים וכי הם הפרו את הוראות הדין הרלוונטיות, ועל כן לא נגבה מס אמת מאותו עוסק/ נישום.
חשוב לציין כי השימוש בסנקציה זו של פסילת הספרים, עלולה לגרור מעבר לפסילה והשלכותיה הקשות על העסק, גם הליך פלילי אשר יוביל בסופו של יום להגשת כתב אישום.
בביקורת של פקיד השומה או של מנהל מע"מ את ספריו של הנישום/ העוסק, נבדק האם הוא מנהל את ספרי הנהלת החשבונות שלו בהתאם להוראות ניהול ספרים שנקבעו בדין, וזאת בהתאם לענף אליו משויך עסקו.
- פסילת ספרים במס הכנסה
בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה – פקיד השומה יכול לפסול את ספריו של נישום בשל "אי רישום תקבול" או כול תיעוד אחר אותו הוא חייב לנהל בהתאם להוראות הדין כאמור.
בנוסף לכך, על פקיד השומה שלא להשתכנע מטענות הנישום, לפיהן הייתה סיבה מספקת לאי רישום התקבול.
חשוב לדעת, כי לא כול סיבה היא "סיבה מספקת" כלשון החוק שכן האחריות על רישום התקבולים בהתאם להוראות הדין מונחת על כתפי הנישום. אשר על כן, קיימת חשיבות רבה לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מקצועי הבקיא בתחום.
בטרם יפסול פקיד השומה את ספריו של הנישום, קיימת חובה לערוך לו שימוע ולאפשר לו לנסות ולשכנע את פקיד השומה שלא לעשות כן.
כמו כן, ככל והחליט פקיד השומה לפסול את ספריו של הנישום – באפשרותו להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי וזאת תוך 60 ימים.
החלטת פקיד השומה על פסילת ספריו של הנישום, מקנה לו מספר סמכויות אשר בצידן פגיעה כלכלית קשה בו, כמו לדוגמה:
אי הכרה בהפסדים של שנה שבה הספרים נפסלו, אי התרה של ניכויים וקיזוזים, הגדלת ניכוי מס במקור, קביעת שומה לפי מיטב השפיטה ועוד.
- פסילת ספרים במע"מ
בהתאם להוראות חוק מע"מ – מנהל מע"מ יכול לפסול את ספריו של עוסק בשל "אי רישום תקבול" או כול תיעוד אחר אותו הוא חייב לנהל בהתאם להוראות הדין כאמור.
בנוסף חוק מע"מ קובע, כי עוסק אשר הוציא חשבונית מס בניגוד לדין – ייראו את פנקסיו כבלתי קבילים באותה שנה. ולגבי עוסק אשר ניכה חשבוניות שהוצאו לו שלא כדין – ייראו את פנקסיו כבלתי קבילים באותה שנה, אלא אם כן שכנע העוסק את מנהל מע"מ שאיננו ידע שהחשבוניות הוצאו לו שלא כדין.
בטרם יפסול מנהל מע"מ את ספריו של העוסק, קיימת חובה לערוך לו שימוע ולאפשר לו לנסות ולשכנע את מנהל מע"מ שלא לעשות כן.
כמו כן, ככל החליט מנהל מע"מ לפסול את ספריו של הנישום – באפשרותו להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי וזאת תוך 60 ימים.
החלטת מנהל מע"מ על פסילת ספריו של העוסק, מקנה לו את הסמכות לנקוט בסנקציות הבאות ובהתאם לנסיבות:
- הטלת קנס פסילת ספריו בגובה עד 1% מגובה כול מחיר עסקאותיו באותה שנה או מסך כול השכר או הרווח, ובלבד שהקנס לא יפחת מסכום המתעדכן משנה לשנה.
- הטלת קנס בגובה עד 30% מסך התשומות שלא ניכה במועד הקבוע על פי דין.
למשרדנו ניסיון רב בטיפול בהליכי פסילת ספרים במס הכנסה – מראשית עד ההליך ועד ניהולו בבית המשפט.